Devlet Hastanesi Psikolog
Devlet hastanesinde psikologlar, artık aktif olarak çalışıyorlar. Psikolojik ve tıbbi araştırmalardaki ilerlemeler, sağlık ve hastalık hakkında yeni bir düşünce biçimine yol açmıştır. Bu anlamda psikologlar biyolojik, davranışsal ve sosyal faktörlerin sağlığı ile beraber hastalığı nasıl etkilediğini anlamada önemli bir rol oynamaktadır. Temel davranışsal ve bilişsel süreçlerin, vücudu işlev bozukluğuna nasıl hazırladığını anlayacak bilgi ve becerilere sahiptirler.
Ayrıca, bu davranışsal ve bilişsel işlevlerin nasıl değiştirildiğini, bunların değişmesine katkıda bulunan faktörleri ve bu işlev bozukluklarının nasıl teşhis edilip tedavi edildiğini algılamak üzere eğitilirler. Bu tür sorunları ele alırken farklı psikolojik teknikleri kullanma konusunda da eğitimli ve niteliklidirler. Bireylerin farklı bağlamlarda ve rollerde işlev görmelerine yardımcı olan ve bunları etkileyen psikodiagnostik ve psikoterapötik alanlarla da ilgilenirler. Ayrıca, sağlık sorunlarından korunmak ile beraber iyileşmek için insanların davranış ve yaşam tarzlarını değiştirmelerine yardımcı olurlar.
Bu özelliklerden hastanelerde ve tıbbi tesislerde psikolog taleplerinde üstel bir artış ortaya çıkmıştır. Devlet hastanelerinde psikologlar, önemli disiplinlerden biri haline gelmiştir.
Psikoloğun Müdahale Alanları Nelerdir?
Devlet hastanelerinde psikologlar, farklı bölümler için çalışabilirler. Örneğin psikologlar, temel sağlık merkezleri ile beraber ikinci ve üçüncü basamak tesislerde çalışabilirler.
- İlk etapta psikologlar, birinci basamak sağlık tesislerinde, hastalıkları büyük oranda önlemek ve psikolojik sağlığı geliştirmek için önemli teşhis müdahaleleri ile beraber önleyici tedaviler sunabilirler.
- İkinci basamak sağlık tesislerinde psikologlar, teşhisler, değerlendirme, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunarlar. Bütün bu yöntemleri psikologlar, farklı yaş kategorilerine uygulanabileceği gibi çocuklar, yetişkinler ve yaşlı bireyler ile beraber özel gereksinimi olan kişiler gibi birçok farklı hastaya da uygulayabilir.
- Üçüncü basamak sağlık tesislerinde ise psikologlar, solunum sorunları, kanser hastalıkları ve hayatı tehdit edebilecek sorunlardan muzdarip olan hastaların, psikolojik durumlarıyla ilgilenir. Bundan dolayı devlet hastanesi psikoloğu, hastane için çok büyük bir figürdür.
Devlet Hastanelerinde Psikoloğun Rolü
Hastanelerdeki ve diğer sağlık bakım ortamlarındaki psikologlar, bağımsız olarak veya bir ekibin parçası olarak çalışabilirler. Klinik psikologlar, ruh sağlığı sağlayıcıları olarak çalışabilirler ve genellikle ruh sağlığı birimleri ile psikiyatri bölümü aracılığıyla hizmet verirler.
İkincisi, fiziksel sağlık ve hastalığın davranışsal boyutlarını ele alırlar. Hem yatan hem de ayakta tedavi gören birimlere ve ayrıca değerlendirmeye ihtiyacı olan bağımsız ve yeni hastalara klinik ile beraber sağlık hizmetleri sunarlar.
Psikologların devlet hastanelerdeki ve birinci basamak sağlık hizmetlerindeki temel rollerinden biri, aslında, belirli amaçlar için psikolojik testler ve ölçümlerin kullanılması yoluyla klinik değerlendirmedir. Örneğin, bir tanı koymak için mevcut işleyişi değerlendirmek, tedavi ihtiyaçlarını belirlemek, uygun tedaviyi atamak ve prognozu formüle etmek gibi önemli işlemler yer alır. Bu hedeflere ulaşmak için psikologlar, psikolojik değerlendirmeleri kullanma, uygulama ve yorumlama konusunda yasal haklara sahip tek zihinsel ve fiziksel sağlık profesyoneli olarak psikometrik testleri kullanırlar.
Ayrıca psikologların devlet hastane ortamında gerçekleştirdiği ana faaliyetlerden bir diğeri de müdahale veya tedavidir. Bu müdahaleler, psikolojik sıkıntılar ve işlev bozukluğunun altında yatan duygusal çatışmaları, kişilik bozukluklarını, psikopatolojiyi ve beceri eksikliklerini önlemeyi, tedavi etmeyi ve düzeltmeyi amaçlar.
Ayrıca birçok psikolog, sağlık personeline de psikolojik danışmanlık sağlar. Örneğin, doktorun hoş olmayan bir tıbbi prosedüre uymama durumunu daha iyi yönetmesine yardımcı olur, rahatsızlığa neden olabilecek unsurları belirler ve aile üyeleriyle ilişki kurmak için en uygun stratejileri çizer. Devlet hastanesinde psikolog tarafından ele alınan ana konular ve vakalar şunlardır:
- Duygusal acı: Bu acı AIDS, kanser, ALS, diyaliz ve diyabet gibi kronik veya ciddi hastalıklardan kaynaklanan güçlü reaksiyonlarla karakterizedir. Söz konusu ıstırap, hasta yakınları ve hastane çalışanları üzerinde yarattığı etkiler açısından da dikkate alınır.
- Kişisel rahatsızlık: Bunlar, bireyin hayatında az çok tahmin edilebilir şekilde meydana gelen hastalık veya travma deneyimlerinden kaynaklanan rahatsızlıklardır. Boşanma, yas, evlat edinme, terk etme gibi travmatik olaylar rahatsızlık nedenleri arasındadır.
- Bireyin beden ve ruh sağlığı üzerinde zararlı etkilere neden olan sorunlu davranışları (sigara, düzensiz beslenme, uyuşturucu kullanımı) da psikoloğun uzmanlık alanına girer.
- Duygusal ve bilişsel alanlara gelişim çağındaki bozukluklar.
- Engellilik koşullarından kaynaklanan uyum ve entegrasyon zorluğu.
- Nevrotik, psikotik ve sosyopatik alana giren zihinsel bozukluklar.
- İletişim güçlükleri: Genel olarak sağlık tesislerinde operatörler arasında mevcut olan sorunlar.
Devlet Hastanesinde Psikolog Hangi Sorunları Tedavi Eder?
Devlet hastanesinde psikolog, bir kişinin psikolojik süreçlerini, durumlarını ve niteliklerini inceleyen bir uzmandır. Bir psikolog, tıp eğitimi almadığı için kelimenin tam anlamıyla bir doktor değildir. Bundan dolayı da bir psikolog teşhis koymaz ve örneğin bir psikiyatrist gibi ilaç reçete edemez. Psikoloğun görevi, kendilerini zor bir yaşam durumunda bulan sağlıklı insanlara yardım etmektir. Bu uzmanın tavsiyesi, stresten kurtulmanıza, gerginliği gidermenize, başkalarıyla ilişkileri iyileştirmenize ve iç dünyanızdaki uyumu yeniden kazanmanıza yardımcı olur.
Devlet hastanesi psikoloğu, hastalıkları bu şekilde tedavi etmez, bir kişinin normal yaşamına yalnızca kısmen müdahale eden küçük psikolojik sağlık bozukluklarını tedavi eder. Bir psikoloğun zamanla çeşitli hastalıklara dönüşebilen nörolojik, zihinsel veya fizyolojik yaraları iyileştirdiğini söyleyebiliriz. Devlet hastanesinde psikoloğun tedavi ettiği sorunların listesi, beyindeki patolojik değişikliklerle ilişkili olmayan hafif psikolojik bozuklukları içerir:
- Hakaret veya şüphe, başarısız ilişkiler veya yanlış seçilmiş yaşam kılavuzlarından kaynaklanan artan veya düşük benlik saygısı ile ilişkili kişilik bozuklukları,
- Hafif fobiler (geçmişteki bazı olaylardan kaynaklanan),
- Uykusuzluk, iştahsızlık, ilgisizlik ve diğer semptomlarla kendini gösteren hafif nevroz,
- Bir kişinin hayatının kritik yaş anlarında ortaya çıkan kriz durumları (ergenlik, orta yaş krizi olarak da bilinir), 40 yaş üstü yaşına geçiş ve menopoz durumu,
- Psikolojik nitelikteki samimi sorunlar,
- Herhangi bir yaşam olayı veya ilişki ile ilişkili stres.
Uzman bir psikolog, hastaların kişiliğiyle çalışır. Davranış faktörlerini, durumu ve bir bütün olarak dünyayı algılamasını etkiler. Psikolog, doğrudan tavsiye vermez ve kendi bakış açısını dayatmaz. Ancak hastanın durumu daha ayrıntılı ve farklı açılardan değerlendirmesine yardımcı olarak sorunu çözmek için çeşitli seçenekler sunar. Konuşma sırasında, kişi nasıl davranacağına kendisi karar verir.
Devlet Hastanesi Psikolog Randevu Alma
Devlet hastanesinde psikologtan randevu almak, sanıldığı kadar kolay değildir. Psikologtan randevu alma prosedüründe devlet ile özel hastaneler arasında birçok fark vardır. İstediğiniz anda devlet hastanesinde psikologtan randevu alamazsınız. Devlet hastanesinde psikolog randevusu alabilmenin tek yolu, ilk olarak mutlaka psikiyatristten randevu almaktır. Psikiyatrist ile görüştükten sonra psikiyatristin vereceği karar çok randevu için belirleyici olacaktır. Psikiyatrist, psikolog ile görüşmeniz gerektiğine kanaat getirirse sizi, hemen psikoloğa yönlendirecektir.
Devlet hastanesinde psikologtan randevu alabilmenin tek yolu psikiyatrist ile yüz yüze görüşme olsa da özel hastanelerde bu durum çok daha kolaydır. Bunun için özel hastanede psikologtan direkt olarak randevu alabilirsiniz. Ancak özel hastanede psikolog fiyatları, devlet hastanesine göre çok daha farklı olacaktır. Türkiye’de psikolog fiyatları, özel kurumlar için biraz daha yüksek olabilir. Bununla beraber fiyatlar, lokasyona, psikoloğun deneyimine, tekniklere ve kliniklere göre tamamen değişir. Ücretsiz psikolog arayanların ise belediyelere veya devlet hastanesine başvurmaları gerekir.