Online Terapi Hizmeti Nedir?
Online terapi hizmeti, terapist ile danışanların iletişim araçlarını kullanmalarıyla uzaktan görüşerek terapi sürecini yürüttükleri bir yöntem olarak görülmektedir. Ruh sağlığı hizmetinin internet aracılığıyla sunulduğu, günümüzde oldukça yaygınlaşan bir yöntemdir. Online terapi hizmeti diğer yüz yüze terapi hizmetinden mekan ve şekil olarak farklı olmaktadır. Ancak yüz yüze terapinin kapsadığı tüm etik kuralları da kabul edilerek uygulamaya geçirilmektedir. Yüz yüze terapi hizmetinin gerçekleşemediği durumlarda psikolojik destek hizmetinin yöntem ve tekniklerinin internet ortamında işletilmesiyle terapi hizmetinin uygulanmasıdır. Online terapi hizmeti sayesinde danışan ya da terapist neresinde olursa olsun internet ortamında terapinin gerçekleştirilebilmesi mümkün olmaktadır. Online terapinin gerçekleşebilmesi için de terapist ile danışanın belirli bir gün ve saat belirleyerek randevulaşıp bu saatlere uyum sağlaması gerekmektedir.
Online Terapide Dikkat Edilen Noktalar Nelerdir?
Online terapi hizmeti de tıpkı bireysel terapi ya da grup terapide olduğu gibi birtakım ilke ve esasları gözetmektedir. Bu ilke ve esaslar danışanın da terapistin de aynı zamanda da terapi sürecinin haklarını korumaktadır.
Online terapi hizmeti, diğer psikoterapi hizmetlerinde olduğu gibi gizlilik ilkesini gözetmektedir. Danışanın terapi sürecinde terapistle paylaştığı bilgileri danışan- danışman gizliliğine uygun olacak şekilde hiçbir üçüncü şahıs ile paylaşılmamaktadır. Bu ilke gözetilerek online terapi hizmetinin gerçekleşeceği ortamda terapi kurallarına uygun olarak hareket edilmeli ve uygun bir ortam seçilmelidir. Danışan ve terapist yalnız oldukları sakin, sessiz bir mekanda terapiye katılımını gerçekleştirmelidir. Bu sayede terapi sürecinde konuşulan konuların duyulması da engellenmiş olmaktadır.
Online terapi esnasında, terapinin gerçekleştiği mekana birilerinin girip çıkması engellenmelidir. Bu konu terapi sürecinin kalitesi ve danışanın gizliliğine dikkat edilmesi açısından oldukça önemlidir. Terapinin rahat ve kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesi için terapinin gerçekleşeceği internet ağının, online platformun, sorun teşkil etmeyeceğinden de emin olmak gerekmektedir. Ayrıca online terapi esnasında terapi sürecinin telefon konuşması, televizyon izlenmesi gibi diğer teknolojik aletler ile kesilmemesine özen gösterilmelidir. Online terapiye katılım sağlarken yüz yüze terapiye gelirkenki gibi kılık kıyafete özen gösterilmesi gerekmektedir.
Online Terapi Hizmetinin Tercih Edilmesindeki Etkenler Neler Olabilir?
Online terapi hizmetinin tercih edilmesinin birçok nedeni bulunabilmektedir. Yüz yüze terapi şeklinden ayıran temel özelliklerinden birisi zaman ve mekanın esnekliğidir.
- Terapi ortamına ulaşım konusunda sorun oluşturmamaktadır. Daha kırsal kesimde yaşayan bireyler ve genelde büyük şehirler içerinde yaşayan terapistlerden uzak şehir ye yerlerde yaşayan bireylerin terapi hizmeti amacıyla ulaşım zahmet ve masrafına katlanıp yüz yüze terapiye başlaması ve devamlılık sağlaması sorun teşkil etmektedir. Ancak online terapi hizmetiyle yetkin bir online psikologdan destek alınarak terapi seansları sorunsuz şekilde gerçekleşebilmektedir. Coğrafi konum farklı olsa da internet üzerinde online platformlar sayesinde iletişim çok daha kolay ve hızlı gerçekleşmektedir. Bu yadsınamayacak bir avantajdır.
- Yüz yüze terapi hizmetine kalım sağlayamayacak engeli bulunan bireyler için online terapi kolaylık sağlayan bir yol olabilmektedir. Örneğin yürümekte zorluk yaşayan bir birey yüz yüze terapi merkezini ziyaret etmek için oldukça zorlanabilir. Online terapi bu zorlukları ortadan kaldırarak bireyin terapi hizmetine erişiminde oldukça büyük bir fayda sağlayabilmektedir.
- Bazı bireyler normal hayatları içerisinde de sosyal fobi yaşayabilir, yabancı insanlarla yüz yüze konuşmaktan çekinebilmektedir. Bu durumlardan dolaylı terapistle konuşmakta ve sorunlarını açıklamakta yetersiz kalabilmektedirler. Online terapi hizmeti sözlü iletişimde sorun yaşayan bireylerin kendilerini daha rahat hissedebilmelerini sağlayan bir iletişim biçimine sahiptir. Online terapi sürecinde birey kendini daha rahat hissedecek bir ortamda bulunarak iletişim kurmaktaki yaşayacağı sorunu minimuma indirebilmektedir.
- Psikolojik danışmanlık merkezlerine giden bireyler, bu merkezlerde baka şahıslara görünmek istemeyebilmektedir. Sosyal konumu nedeniyle bu merkezlerden destek aldığının bilinmesini istemeyen bireyler de vardır. Online terapi bu istekteki bireylere oldukça kolaylık sağlayabilmektedir. Tüm bu görüşmeler tamamen gizlilik gözetilerek güvenli biçimde gerçekleştirilmektedir.
- Online terapi hizmeti ile OKB, sosyal fobi gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip olan bireyler konfor alanlarından ayrılmadan ve kaygı duymadan terapi hizmetinden faydalanabilmektedirler.
- Online terapi hizmeti, yalnız bırakma imkanı olmadığı bir yakını olan danışanların terapi alabilmesini sağlamasıyla da avantajlı bir terapi modelidir. Örneğin küçük bir bebeğe sahip anne-babalar, bakıma muhtaç olan bir bireye bakmakta olan hasta yakınları, online terapi hizmeti sayesinde evden çıkmak durumunda kalmadan terapi hizmeti alabilmektedirler.
- Online terapi hizmetinin pandemi döneminde de yaygınlaşmasıyla gözle görülür bir avantaja sahip olduğu görülmekteydi. Pandemi dönemi nedeniyle birçok bireyin çalışma sistemi ve sosyal çevreleri ile ilişkileri değişmek durumunda kaldı. Böyle dönemlerde online terapi hizmeti aracılığıyla bireyler fiziksel sağlıklarını risk altına atmadan terapi hizmetine daha kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler.
Online Psikolog Kimdir?
Online psikolog, çevrimiçi destek hizmeti sunan psikolog olarak ifade edilebilir. Yüz yüze terapi alacağınız bir merkezde göreceğiniz bir psikolojik destek sunan psikologdan farklı değildir. Online terapi hizmeti sunan psikologlar da yüz yüze destek sunan psikologlar gibi psikoloji bilim alanında eşit düzeyde mesleki bilgiye eğitim ve becerilere sahip bir psikologdur. Uzun dönemler süren lisans, lisansüstü ve süpervizyon eğitimleri sonrası terapi hizmeti sunmaya başlamaktadırlar. Yüz yüze destek sağlanabilen konuların büyük bir kısmında çevrimiçi olarak internet ortamında terapi hizmeti sunabilirler.
Online psikologlar, bireye daha uygun olacak, en iyi tedavi yöntemini belirleyebilmek amacıyla danışanın nasıl düşündüğünü, hissettiğini ve davranışlarını öğrenebilmek ve hakkında bilgi elde edebilmek için psikometrik birtakım testler uygulayabilirler ve bunları yorumlayabilirler. Daha sonra da bireylerin karşılaştıkları problemleri ele almaya yardımcı olması amacıyla genelde konuşma şeklinde gerçekleştirilen terapi yöntemini kullanmaktadırlar. Online psikoloğun kullanacağı terapi yaklaşımı da bireyin ihtiyacı doğrultusunda olmaktadır.
Online Terapi Hizmetinin Kullanılabileceği Rahatsızlıklar Nelerdir?
- Depresyon
- Obsesif kompülsif bozukluk
- Agorafobi ve diğer fobiler
- Kaygı bozukluğu
- Uyku bozukluğu
- Sınav stresi
- İkili ilişkilerde iletişim sorunları
- Kayıp ve yas problemleri
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Yeme bozukluğu
- Fiziksel hasar sonrası uyum süreci
- Kronik hastalıklar ile mücadele
- Başarısızlık kaygısı
- Ergenlik dönemi sorunları
- Alkol ve madde bağımlılığı
- Cinsel sorunlar
- Aldatma ve aldatılma
Gibi birçok sorun ve rahatsızlıkların tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.
Online Terapi Hizmeti Güvenilir Midir?
Online terapi sürecine başlanmadan önce terapist ile danışan arasında bir forum doldurulup terapi sürecinin gizliliği, danışanın hakları güvence altına alınmaktadır. Bu formla beraber terapi sürecinin kayıt altına alınmayacağı, süreç içerisinde anlatılanların, edinilen bilgilerin hiçbir kimse ile paylaşılmayacağı garanti altına alınmış olmaktadır. Bu sayede online terapi hizmetinin güvenilir bir terapi hizmeti olarak gösterilmesi mümkün olmaktadır.
Online Terapi Hizmeti Etkili Midir?
Online terapi hizmeti yüz yüze terapi hizmetinin tekniklerin benimsemekte ve bu teknikleri iletişim araçları sayesinde gerçekleştirilen bir terapi şeklidir. Yüz yüze terapi hizmetiyle aynı ilke ve tekniklere sahip olduğu için etkili bir yöntem olduğu söylenebilmektedir. Online terapinin bireyler üzerindeki etkili olduğunu pek çok sağlık kuruluşu ve kurumları kabul etmektedir.
2013 yılında Wagner, Horn ve Maercker tarafından gerçekleştirilen araştırma ile birlikte depresyonun tedavisinde online terapi yöntemlerinin geleneksel yöntemler kadar etkisinin bulunduğu, üç aylık süreç içerisinde depresif semptomların gerilemesinde yüz yüze gerçekleşen terapi seanslarından daha etkili olduğu belirtilmektedir.
Online Terapi Size Uygun mu?
- Yaşadığınız konumda ihtiyaç duymuş olduğunuz psikolojik hizmeti sağlayabilecek uzman bulmakta sorun yaşıyorsanız,
- Yoğun çalışma hayatınız veya bırakmanızın imkansız olduğu sorumluluklarınız yüzünden yüz yüze terapi almaya fırsat bulamıyorsanız,
- Psikoloğunuzla görüşmeye gideceğiniz vakit tanıdığınız insanların sizi görmesinden endişeleniyorsanız,
- Evden çıkmanızı engelleyen fiziksel engeliniz bulunuyorsa,
Ve daha sayabileceğiniz birçok neden var ise online terapi hizmeti sizin için en uygun seçenek olabilir.
Kayseri Klinik Psikolog Serdar Avşar'dan Online Terapi Randevusu Oluşturmak için Tıklayınız
İnstagram Sayfamız Üzerinden Bizimle İletişime Geçmek İçin Buraya Tıklayınız.