Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Kayseri Psikolog Kimdir?

Kayseri Psikolog, üniversitelerin psikoloji alanında lisans derecesine sahip meslek mensuplarıdır. Psikoloji eğitimi, içerisinde psikopatoloji, görüşme teknikleri, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, kişilik kuramları, deneysel psikoloji, öğrenme psikolojisi, sosyal psikoloji, ölçme ve değerlendirme gibi dersler barındırmaktadır. Psikolog, çocukluktan yetişkinliğe insan psikolojisinin gelişimi ve zihinsel bozukluklar gibi birçok dalla ilgilenir. Bu nedenle psikoloji eğitimi oldukça geniştir.  
 
Psikologların Görevleri Nelerdir?
İnsanlar, kayseri psikoloğa gittiklerinde bunun nedeni, hayatlarının zor bir döneminde olmaları, ruhsal rahatsızlıkları olması veya kişisel gelişime ihtiyaç duymaları olabilir. Bu nedenle kayseri psikologlar, insanların düşüncelerine ve eylemlerine aşinadır. Onlara konuşma ve terapi konusunda yardımcı olacak psikolojik yöntemler kullanırlar. 
Ciddi ve travmatik deneyimlerden, kişisel gelişime kadar pek çok farklı türde sorunla çalışırlar. Bundan dolayı da zihinsel olarak sağlam ve diğer insanlarla konuşmakta da son derece etkilidirler. Bir psikolog için tipik görevlerden bazıları şunlardır: 
  • Bireysel veya gruplar halinde terapi seansları yaparlar.
  • Hasta yakınları ile görüşürler. 
  • Hastalardaki zihinsel bozuklukları tespit ve teşhis ederler.
  • Çocuklarda zihinsel gelişime katkıda bulunurlar.
Kayseri Psikolog ile Kayseri Psikiyatrist Arasındaki Farklar Nelerdir?
Psikiyatrist, tıp fakültesinden mezun doktorlardır. Cerrah, pratisyen hekim veya psikiyatrist olarak tıp fakültesi diploması arasında fark yoktur. Psikiyatride uzmanlaşmaya karar veren bir doktor, her zaman cerrahi, nöroloji, dahiliye ve diğer bölümlerde birkaç ay geçirir. Psikiyatristler, bölümleri gezmenin yanı sıra araştırmalar ile beraber çeşitli seminerlere katılır, temel psikoterapötik becerileri kazanır ve her türlü tanıyı karşılarlar.
Bununla beraber psikolog ile psikiyatrist arasındaki en basit farkın, bir psikiyatristin ilaç yazabilmesi olduğu söylenir. Ancak durum, bu kadar basit değildir. 
Bir psikoloğun eğitimi, psikiyatristten tamamen farklıdır. Tıp fakültelerinde öğretilen konuları da (sinir bilimler, psikopatoloji veya fizyoloji) içermesine rağmen psikolojide bilginin özü, bedenle değil ruh ile ilgili bilgide yatmaktadır. Psikoloji alanında lisans derecesi mezunları, psikolog olarak kabul edilir. Bununla beraber psikologlar, mezun olmadan aşağıdaki alanlarda eğitim görürler: 
  • Gelişim psikolojisi: Çocukluğa, yaşlılığa özgü olanı veya doğumdan itibaren zihnin nasıl geliştiğini öğretir.
  • Genel psikoloji: Düşünce süreçleri, dikkat, hafıza ve duygular hakkında bilgiler öğretir.
  • Sosyal psikoloji: İnsanlar arasındaki ilişkiler hakkında bilgiler verir.
Psikologların insanları nasıl tedavi edeceklerini öğrendikleri daha pratik konular, sadece yüksek lisans derecesinde takip edilir. Örneğin klinik psikoloji, farklı zihinsel bozukluk türleri ve tedavisi hakkında bilgi edindikleri yerdir. Psikolojik danışma ise psikologların, çocuklara ve gençlere yönelik bilgi edindikleri alandır. 
Doktorların aksine psikologlar, okulda müzik psikolojisinden gevşeme tekniklerine, insan kaynakları yönetiminden onkoloji hastalarının psikolojisine kadar çok çeşitli isteğe bağlı dersler arasından seçim yapabilirler. Verilen konularda mutlak uzman değillerdir. Ancak temelleri bilirler ve bir sonraki adımda nereye bakmaları gerektiğini öğrenirler.
Psikiyatrist, genellikle okuldan sonra hastanede iş bulurken, psikologlar için hastane, olası seçeneklerden sadece biridir. Psikologlar, bir aile veya okul danışma merkezine, çeşitli yönelimlere sahip kâr amacı gütmeyen kuruluşlara, özel sektörlere, adliye ve hatta hapishaneye katılabilirler. 
 
Psikoloji Türleri Nelerdir?
Farklı hedefleri olan farklı psikoloji türleri vardır. Bunları kategorilere ayırmanın sabit bir yolu yoktur. Ancak en yaygın psikoloji türleri şunlardır:
Klinik psikoloji: Klinik psikoloji, uyum ve sıkıntı ile ilgili sorunları anlamak, tahmin etmek ve ortadan kaldırmak için bilim, teori, pratiği bütünleştirir. Adaptasyon, uyum ve kişisel gelişimi destekler. Klinik psikolog, bir kişinin yaşamı boyunca, farklı kültürlerde, sosyal ve ekonomik seviyelerde insanın entelektüel, duygusal, biyolojik, psikolojik, sosyal ve davranışsal boyutlarına odaklanır. Klinik psikoloji, zihinsel bozuklukları veya işlev bozukluklarını anlamaya, önlemeye, azaltmaya, bireysel sağlık ve kişisel gelişimi destekleye yardımcı olur. Psikolojik değerlendirme ve psikoterapi, klinik psikolojinin merkezinde yer alır. Ancak klinik psikologlar, genellikle araştırma, öğretim, yasal tanıklık ve diğer alanlarda da yer alır.
Bilişsel psikoloji: Bilişsel psikoloji, problem çözme, hafıza, öğrenme ve dil gibi içsel zihinsel süreçleri inceler. Bu tür psikoloji, sinir bilim, felsefe ve dil bilimi ile yakından ilişkili olan düşünce, anlama, iletişim kurma, hatırlama ve öğrenmeye bakar. Bilişsel psikologlar, bilginin nasıl elde edildiğine, işlendiğine ve saklandığına bakar. Uygulamalar, hafızanın nasıl geliştirileceğini, karar verme doğruluğunun nasıl artırılacağını veya öğrenmeyi geliştirmek için eğitim programlarının nasıl ayarlanacağını içerir.
Gelişim psikolojisi: Bu psikoloji türü, bir kişinin yaşamı boyunca yaşadığı, genellikle insan gelişimi olarak adlandırılan sistematik psikolojik değişiklikleri inceler. Bu çalışmalar sadece bebeklere ve çocuklara değil, aynı zamanda ergenlere, yetişkinlere ve yaşlılara da odaklanır. Bu tür psikolojide hareket becerileri, problem çözme, ahlaki anlayış, dil edinimi, duygular, kişilik ile benlik kavramı ve kimlik oluşumu gibi şeylerin yanı sıra deneyim yoluyla öğrenmeye karşı doğal yapı incelenir.
  • Okul psikologları (PDR): Okul psikologları, okul ortamında psikoeğitim uzmanları olarak çalışırlar. Gözlemlerini, okuldaki çocuklar ile ergenlerin gelişimini, öğretim kadrosu ve ebeveynlere danışarak teşvik etmeye çalışmak için kullanırlar. Görev yelpazesi arasında bilişsel ve davranışsal yetenekler veya eksikliklerin psikolojik teşhisi, sosyal becerilerin geliştirilmesinde veya öğrenme yöntemlerinin kazanılmasında gençlere destek ve öğretim kadrosu için destek yer alır. Ayrıca psikologlar, önleme ve eğitim çalışmaları da yaparlar. Okul psikologları genellikle okullarda veya özel merkezlerde çalışırlar.  
  • Evrimsel psikoloji: Evrimsel psikoloji, insan davranışının, örneğin dilin, evrim sırasındaki psikolojik aşamaların bir sonucu olarak nasıl değiştiğine bakar. Bu dal, adaptasyon sonucunda hangi insan psikolojik özelliklerinin evrimleştiğini ve dolayısıyla doğal seçilimin veya cinsel seçilimin işlevsel sonuçları olduğunu belirlemeye çalışır. Evrimsel bir psikolog, binlerce yıl hayatta kalmamızı sağladığı için birçok insan psikolojik özelliğinin uyarlanabilir olduğuna inanır.
  • Adli psikoloji: Adli psikoloji, psikolojinin cezai soruşturmalara ve hukuka uygulanmasını içerir. Adli bir psikolog, psikolojiyi ceza adalet sisteminde ve hukuk mahkemelerinde bir bilim olarak uygular. Adli psikolog, bir kişiyi veya davranışlarını etkileyebilecek psikolojik faktörleri değerlendirir ve sonuçları ve bulguları mahkemede sunar.
  • Sağlık psikolojisi: Sağlık psikolojisi, davranışsal tıp veya tıbbi psikoloji olarak da adlandırılır. Bu tür psikoloji, davranış, biyoloji, sosyal bağlamın hastalık ve sağlığı nasıl etkilediğini gösterir. Bir doktor, genellikle bir hastalığın biyolojik nedenlerine bakar. Ancak bir sağlık psikoloğu, tüm her şeye odaklanır ve kişinin, sağlık durumunu inceler. Sağlık psikologları, genellikle klinik ortamlarda diğer tıp uzmanlarıyla birlikte çalışır.
  • Meslek psikolojisi: Bir şirkette bir psikoloğun varlığı, verimliliği artırmaya ve çalışanları elde tutmaya yardımcı olur. Mesleki psikologlar, insanların iş ile eğitimdeki performanslarını değerlendirmeye ve tavsiyelerde bulunmaya dahil olurlar. Şirketlerin daha verimli çalışma yolları bulmasına, insanların ve grupların işte nasıl davrandığını anlamalarına yardımcı olurlar. Bu bilgiler, etkinliği, verimliliği, iş memnuniyetini ve çalışanların elde tutulmasını iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Sosyal psikoloji: Sosyal psikoloji, sosyal faktörlerin insan davranışını nasıl etkilediğini anlamak için bilimsel yöntemler kullanır. Bu tür psikoloji, duyguların, davranışların ve düşüncelerin diğer insanların gerçek, algılanan veya ima edilen varlığından nasıl etkilendiğini açıklamaya çalışır. Bir sosyal psikolog, grup davranışına, sosyal algıya, sözsüz davranışa, saldırganlığa, önyargıya ve liderliğe bakar. Sosyal algı ve etkileşim, sosyal davranışı anlamanın anahtarı olarak görülmektedir.
 
Psikolog Ne Yapar?
Seanslar sırasında psikolog, sorunları belirlemek ve psikolojik yardım yöntemleri önermek için durumları analiz eder. Psikolog, hastanın yakınlıklarına, etkilerine, eğitimine ve okula bağlılığına bağlı olarak diğerlerinden ziyade belirli psikoterapileri kurmayı tercih edecektir. 
Psikiyatristler gibi psikologlar da psikanalist olabilirler. Bazı psikologlar, hastalarının zorluklarını daha iyi anlamak için IQ testleri, kişilik testleri veya hafıza testleri gibi araçlar kullanır. Testler ayrıca, ruh halini değerlendirmek, hafıza veya konsantrasyon problemlerini değerlendirmek ve kişiliği daha iyi anlamak için kullanılabilir. Uygulama, doğru veya yanlış soruları yanıtlamak için kâğıt ve kalem kullanmayı, nesneleri manipüle etmeyi veya sayıları veya cümleleri hatırlamayı içerebilir;
Psikolog, hastaneler, uzmanlaşmış kurumlar, erken çocukluk kabul yerleri, rehabilitasyon merkezleri, özel klinikler, gözaltı kurumları ve okullar gibi çeşitli yapılarda çalışabilir.  
 
Nasıl Psikolog Olunur?
Psikolog olmak için 4 yıllık bir psikoloji eğitimini tamamlamak ve yönetmelikte belirtilen stajları takip gerekir. 
 
Kayseri Psikolog Serdar Avşar'dan Randevu Oluşturmak İçin TIKLAYINIZ.